Kaupankäynti

Bull & Bear -sertifikaatit on noteerattu Nasdaq Helsingin pörssiin ja niillä käydään kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. Handesbanken pitää huolen siitä, että sertifikaateilla on sekä osto- että myyntikurssi. Sertifikaatteja voi siis ostaa tai myydä pörssissä milloin tahansa.

Kauppaa käydään kappaleittain. Pienin määrä, jonka voit ostaa, on yksi sertifikaatti. Jos ostat yhden sertifikaatin, jonka hinta on 10 euroa, tämä tarkoittaa 10 euron sijoitusta. Jos ostat 100 sertifikaattia, joiden hinta on 10 euroa kappaleelta, sijoitus on 1 000 euroa.

Sertifikaateilla on listauspäivästä vähintään 20 vuoden juoksuaika. Eräpäivän löydät Lopullisista Ehdoista. Sijoittaja päättää itse, pitääkö sijoituksen muutaman minuutin, päivän tai useamman vuoden.

Bull & Bear -sertifikaattien säilytys

Bull & Bear -sertifikaatit säilytetään perinteisellä arvo-osuustilillä.

Käy kauppaa Handelsbankenin verkkopankissa

Säästä ja sijoita > Tee arvopaperitoimeksianto > Näytä kaikki arvopaperit. Valitse lajiksi "sertifikaatti". 

Kirjaudu sisään

Lyhytnimi

Jokaisella Bull & Bear -sertifikaatilla on lyhytnimi pörssissä.

Esimerkiksi BULL OLJY X2 H. "BULL" tarkoittaa tuottoa nousumarkkinalla. "OLJY" tarkoittaa, että sertifikaatti on sidottu öljyn hinnan kehitykseen. "X2" kertoo, että kerroin on kaksi. "H" näyttää, että liikkeeseenlaskija on Handelsbanken.

Ja esimerkki BEAR OLJY X2 H. "BEAR" tarkoittaa tuottoa laskumarkkinalla. "OLJY" tarkoittaa, että sertifikaatti on sidottu öljyn hinnan kehitykseen. "X2" kertoo, että kerroin on kaksi. "H" näyttää, että liikkeeseenlaskija on Handelsbanken.

Kulut

Bull & Bear -sertifikaattien kaupankäynnistä maksetaan palkkio pankille tai arvopaperivälittäjälle aivan kuten osakekaupassa. Lisäksi sertifikaatteihin liittyy vuotuinen hallinnointipalkkio samaan tapaan kuin rahastoilla. Hallinnointipalkkio on noteeraushetkellä 0,5 - 0,8 prosenttia* vuodessa ja se vähennetään automaattisesti sertifikaatin arvosta päivittäin.

Esimerkiksi, jos hallinnointipalkkio on 0,8 prosenttia vuodessa on 10 euroa maksavan Bull-sertifikaatin hallinnointipalkkio 8 senttiä vuodessa tai 0,00022 senttiä päivässä. Jos markkina pysyisi päivän paikallaan, sertifikaatin arvo laskisi siis 10 eurosta 9,99978 euroon.

*Katso sertifikaattien Lopulliset Ehdot.

Bull & Bear -valikoimamme

Tutustu Bull & Bear -valikoimamme alla olevasta linkistä!

» Bull & Bear